مطالب مرتبط با دروس علوم پایه شامل: آناتومی|فیزیولوژی|بافت شناسی|بیوشیمی|فارماکولوژی|باکتری شناسی|انگل شناسی|آسیب شناسی|ایمنی شناسی|ویروس شناسی و…

فیزیک پزشکی

فیزیک پزشکی

این بخش از کتاب پوشش دهنده ۱ درس از دروس علوم پایه دامپزشکی است که ۱ واحد درسی محسوب میشود:

  • فیزیک پزشکی

برخی از نکات و درسنامه‌های بررسی شده در کتاب راهنمای جامع علوم پایه دکترای دامپزشکی:

ایزوتوپ – ایزومر – ایزوبار – ایزوتون

اشعه یونیزه کننده

بررسی طول موج پرتوها

رابطه طول موج با فرکانس و انرژی آن­ ها

طیف پیوسته اشعه ایکس

طیف گسسته اشعه ایکس

پدیده ترمزی

تیوپ مولد اشعه ایکس

انواع بافت و نحوه‌ی نمایش در فیلم رادیولوژی

سی تی اسکن و توضیحات آن

فرم­ های مختلف اولتراسونوگرافی

کاربردهای درمانی فراصوت

اثرهای گرمایی و غیر گرمایی امواج فراصوت

انواع برهم­ کنش بین فراصوت و بافت

ام آر آی و توضیحات آن

آستیگماتیسم – نزدیک بینی و دوربینی و روش­ های اصلاح آن

کاتاراکت و عوارض آن

پنج حالت اصلی برخورد یک فوتون اشعه ایکس با ماده

تابش فرابنفش و کاربرد آن

اثر پرتوهای یونیزه کننده بر دی ان ای

آمار حیاتی

آمار حیاتی

این بخش از کتاب پوشش دهنده ۱ درس از دروس علوم پایه دامپزشکی است که ۲ واحد درسی محسوب میشود:

  • آمار حیاتی

برخی از نکات و درسنامه‌های بررسی شده در کتاب راهنمای جامع علوم پایه دکترای دامپزشکی:

تعریف علم آمار – روش میدانی و تجربی

نما – میانه

میانگین – دامنه

واریانس – انحراف از معیار

تغییر در داده ­های آماری و نوع تغییر در میانگین

تغییر در داده­ های آماری و نوع تغییر در واریانس و انحراف معیار

ضریب تغییرات

ضریب همبستگی

انواع متغیر (کمی و کیفی)

انواع چارت آماری

تفاوت بین نمونه برداری و سرشماری

توزیع نرمال

عدد Z

درسنامه جامع فرض آماری – فرض تحقیقاتی و P Value

انواع آزمون ­های آماری

تی مستقل – تی زوج

آنالیز واریانس یک‌طرفه

ضریب همبستگی پیرسون

ضریب همبستگی اسپیرمن

مربع کای

آنالیز واریانس دوطرفه

ضریب همبستگی چندگانه

انواع آزمون T-student

احتمال رخداد یک پیشامد

فاکتور­های مؤثر پیشرفت ژنتیکی و فرمول آن

ژنتیک حیوانی

ژنتیک حیوانی

این بخش از کتاب پوشش دهنده ۱ درس از دروس علوم پایه دامپزشکی است که ۲ واحد درسی محسوب میشود:

  • ژنتیک حیوانی

برخی از نکات و درسنامه‌های بررسی شده در کتاب راهنمای جامع علوم پایه دکترای دامپزشکی:

تفاوت میتوز و میوز

تتراد

جور شدن مستقل ژن ­ها

کراسینگ ­اور

لقاح تصادفی

مراحل اووژنسیس

مراحل اسپرماتوژنسیس

تعاریف پرکاربرد در مبانی ژنتیک

قانون هاردی- واینبرگ

جفتگیری غیر تصادفی

آزمایش مندل

قانون اول و دوم مندل

الگوهای وراثتی که از قانون مندل پیروی نمی­کنند

غالبیت ناقص

هم ­توانی

پیوستگی ژن­ ها

صفات چنداللی

ژن­ های وابسته به جنس

پیوستگی ژن­ ها

مروری بر انواع مسائل ژنتیک

صنایع مواد غذایی

صنایع مواد غذایی با منشأ دامی، طیور و آبزیان

این بخش از کتاب پوشش دهنده ۱ درس از دروس علوم پایه دامپزشکی است که ۲ واحد درسی محسوب میشود:

  • صنایع مواد غذایی با منشأ دامی، طیور و آبزیان

برخی از نکات و درسنامه‌های بررسی شده در کتاب راهنمای جامع علوم پایه دکترای دامپزشکی:

ظرفیت نگهداری آب در گوشت و عوامل مؤثر بر آن

پروتئین­ های گوشت

چربی ­های گوشت

رنگدانه ­های مورداستفاده در تولید سوسیس و کالباس

صلابت نعشی

گوشت ­های نامطلوب PSE

گوشت­ های نامطلوب DFD

پدیده کوتاه شدن عضلات در لاشه

مراحل ۵ گانه تولید فرآورده­ های حرارت دیده شده

کاربرد نیتریت ­ها و نیترات­ ها در صنایع غذایی

نمک و فرآورده ­های گوشتی حرارت دیده شده

قارچ­ ها و تأثیر آن­ ها روی گوشت­ های نگهداری شده

تشخیص ماهی سالم از ماهی کهنه

اعمال پس از انجماد در ماهی

نمک سود کردن و مراحل آن

خواص نگهداری نمک

ضایعات در نگهداری ماهی شور

روش ­های افزایش مدت زمان نگه­داری ماهیان سرد

سودوموناس ­ها و فساد ماهی

بهداشت و صنایع شیر

بهداشت و صنایع شیر

این بخش از کتاب پوشش دهنده ۱ درس از دروس علوم پایه دامپزشکی است که ۲ واحد درسی محسوب میشود:

  • بهداشت و صنایع شیر

برخی از نکات و درسنامه‌های بررسی شده در کتاب راهنمای جامع علوم پایه دکترای دامپزشکی:

پروتئین­ های سرمی شیر

خصوصیات کازئین

مزه آفتاب در شیر

هموژنیزاسیون در شیر

جدول بررسی ویتامین­ های موجود در انواع محصولات لبنی

جدول بررسی مقادیر ویتامین­ های موجود در شیر

انواع روش پاستوریزاسیون در شیر

رادوریزاسیون

آنزیم ­های موجود در شیر و خصوصیات آن

راه ­های شناسایی تقلبات در پاستوریزاسیون

گرفتن چربی شیر و افزودن آب و تغییرات در وزن مخصوص و نقطه انجماد

روش آزمایش CMI

پروتئین ­های شیر

کازئین مصرفی در پنیر سازی

آنزیم ­های منعقد کننده شیر

نکاتی از شیر مورداستفاده جهت پنیر سازی

باکتری­ های مفید در تولید ماست

مزایا و معایب استفاده از خامه ترش برای تولید کره

ارتباط سفتی و شلی کره به اسیدهای چرب

اسیدهای چرب شیر

کفیر و نحوه تولید آن

روش ­های ساخت شیر خشک

بررسی کیفیت شیر خشک تولیدی در ۳ روش Freeze-Roller-Spray

عوارض وجود بقایای آنتی ­بیوتیکی در شیر

کنترل کیفی و بهداشتی مواد غذایی

کنترل کیفی و بهداشتی مواد غذایی

این بخش از کتاب پوشش دهنده ۱ درس از دروس علوم پایه دامپزشکی است که ۴ واحد درسی محسوب میشود:

  • کنترل کیفی و بهداشتی مواد غذایی

برخی از نکات و درسنامه‌های بررسی شده در کتاب راهنمای جامع علوم پایه دکترای دامپزشکی:

عوامل درون گرای مؤثر بر رشد میکروب

عوامل برونگرای مؤثر بر رشد میکروب

نکاتی از pH مواد غذایی و تأثیر آن بر جمعیت باکتری­ ها

مقایسه میکروارگانیسم­ ها ازنظر میزان نیاز به مواد مغذی جهت رشد و تکثیر

طبقه ­بندی توکسین­ ها بر اساس مکانیسم عمل و ماهیت سموم میکروبی

باکتری­ های عامل مسمومیت غذایی

باکتری­ های عامل عفونت مواد غذایی

دوزهای عفونی انواع باکتری

باکتری یرسینیا و عوارض آن

تیپ­ های باکتری کلستریدیوم بوتولینوم و نکات مقایسه ­ای

انواع بوتولیسم:

بوتولیسم در مواد غذایی

بوتولیسم زخم

بوتولیسم اطفال

خصوصیات باکتری کمپیلوباکتر ژژونای

سالمونلا و سروتیپ ­های آن ازنظر بیماری­زایی

باکتری شیگلا و عوارض آن

بررسی کامل تیپ­ های مختلف اشیرشیا کولای

استافیلوکوکوس اورئوس و آنزیم­ های تولیدی آن

استافیلوکوکوس اورئوس و عوارض آن

باسیلوس سرئوس و انواع فرم ­های آن

باسیلوس سرئوس و عوارض آن

مسمومیت با ویبریو پاراهمولیتیکوس و کلرا


میزان آب فعال موردنیاز میکروارگانیسم­ ها

بررسی آفلاتوکسین و ۴ تیپ آن

مایکوتوکسین پاچولین

مایکوتوکسین زیرالنون

جدول جامع بررسی انواع واکنش­ های قهوه ­ای شدن

راه های کنترل فرآیند قهوه ای شدن

قندها ازنظر قدرت احیاکنندگی

واکنش میلارد و افراد دیابتی

سختی دائم و موقت آب

فساد روغن­ ها

موم

انواع آنتی‌اکسیدان ها (طبیعی، سنتتیک و…)

قندهای موجود در عسل

محاسبه اسیدیته عسل

انواع شیرین کننده ها

راداپرتیزاسیون – رادیسیداسیون – رادوریزاسیون

TDT – D value – Z value – F value

ماکروکجلدال و مراحل آن

مواد ازتِ فرار

عدد پراکسید

عدد ید

اندیس یدی

هیدروژناسیون

محیط­ های کشت مخصوص برای میکروارگانیسم ­ها

ماهی‌شناسی و تکثیر و پرورش ماهی

ماهی شناسی و تکثیر و پرورش ماهی

این بخش از کتاب پوشش دهنده ۲ درس از دروس علوم پایه دامپزشکی است که ۴ واحد درسی محسوب میشود:

  • ماهی شناسی

  • تکثیر و پرورش ماهی

برخی از نکات و درسنامه‌های بررسی شده در کتاب راهنمای جامع علوم پایه دکترای دامپزشکی:

دسته­ بندی ماهیان بر اساس اسکلت داخلی

طول کل، استاندارد، چگالی، پوزه، سر

ساختار عمومی پوست ماهیان

انواع فلس

تفاوت ماهی تازه و ماهی کهنه

انواع باله در ماهیان

موقعیت آناتومیکی باله ­های مختلف ماهیان

هموسرک و هتروسرک

آبشش و ساختمان آن­

خارهای آبششی

تفکیک جنسی ماهیان

دندان­ های حلقی

رژیم غذایی در ماهیان مختلف

بررسی طول دستگاه گوارش و معده در ماهیان مختلف

زوائد باب ­المعدی

جسمک استانیوس

ویژگی­ های محیط مناسب برای پرورش قزل ­آلا

دما و pH مناسب برای پرورش در ماهیان مختلف

روش­ های مهم در پرورش ماهی

رژیم غذایی در انواع کپور ماهیان

هماوری

شاخص قطبی شدن

رفع چسبندگی؛ انواع و روش­ های آن

روش ­های تکثیر مصنوعی در ماهیان

لقاح خشک – نیمه خشک و مرطوب

هورمون تراپی در کپور ماهیان

مراحل مختلف زندگی آزادماهیان

مروری جامع بر کپور ماهیان

بهداشت و پرورش و تغذیه طیور

بهداشت و پرورش و تغذیه طیور

این بخش از کتاب پوشش دهنده ۲ درس از دروس علوم پایه دامپزشکی است که در مجموع ۴ واحد درسی محسوب میشود:

  • بهداشت و پرورش طیور

  • تغذیه اختصاصی طیور

برخی از نکات و درسنامه‌های بررسی شده در کتاب راهنمای جامع علوم پایه دکترای دامپزشکی:

جدول جامع مواد اولیه تغذیه طیور و محدودیت­ های آن

سه مرحله دوره پرورش (پرورش نیمچه – پیش تولید و تولید)

اسیدهای چرب ضروری

نکاتی در ارتباط با Force molting

تغذیه در دوران تو لک بری اجباری

بیماری ­های رایج در طیور و زمان و نحوه­ تجویز واکسن

نکات حائز اهمیت در زمان مصرف واکسن به فرم آشامیدنی

درجه حرارت – رطوبت نسبی و فشار هوا در اماکن مختلف محیط پرورش طیور

فشار هوای منفی و مثبت

وزن تخم­ مرغ

اهمیت نور در پرورش طیور

مدت زمان نوردهی و شدت نور در سنین مختلف طیور

نوردهی متناوب

تنظیم درجه حرارت در زمان­ های مختلف پرورش

انواع آبخوری

انواع دانخوری

تفاوت­ های مکان­ های تغذیه در مرغ و خروس

کرچی؛ تعریف و نشانه ­های آن

دلایل نازک شدن پوسته تخم ­مرغ

جدول بررسی علت اختلالات رنگ زرده

خصوصیات مرغ­ های نژاد آمریکایی

برخی از ویژگی های پرندگان

چند نکته در ارتباط با پرندگان

بهداشت و پرورش و تغذیه دام

بهداشت و پرورش و تغذیه دام

این بخش از کتاب پوشش دهنده ۳ درس از دروس علوم پایه دامپزشکی است که در مجموع ۹ واحد درسی محسوب میشود:

  • بهداشت و پرورش دام

  • اصول تغذیه دام

  • تغذیه اختصاصی دام

برخی از نکات و درسنامه‌های بررسی شده در کتاب راهنمای جامع علوم پایه دکترای دامپزشکی:

مراحل پرورش گوساله از بدو تولد تا ۳ روزگی

مراحل پرورش گوساله از ۳ روزگی تا قطع شیر

مراحل پرورش گوساله قطع شیر شده تا ۵ ماهگی

جدول بررسی سن گوساله و نوع تغذیه توصیه شده

میزان و زمان خورانیدن آغوز به گوساله تازه متولد شده

جدول بررسی انواع روش قطع شاخ و زمان انجام آن

خواص کلستروم

شرایط مناسب تلیسه­ ها برای تلقیح مصنوعی

علائم دوره فحلی

گوساله فری­مارتین

مراقبت­ های پس از زایش

دوره خشکی و روش ­های انجام آن

بررسی تغذیه گاوهای شیری در ۵ مرحله

جدول بررسی نمره بدنی توصیه شده در تلیسه­ ها

انواع اسطبل گاوهای شیری و توضیحات آن

مزایا و معایب اسطبل ­های فری استال

تنش گرمایی و عوارض آن

رطوبت نسبی مناسب جایگاه نگهداری گوسفندان

اجزای اصلی دیواره سلولی گیاهان

بررسی انواع انرژی و توضیحات آن

جیره تولیدی و جیره نگهداری

اسیدهای چرب فرار و نشخوارکنندگان

روش­ های خشک کردن علوفه

جدول جامع علوفه تیره حبوبات و خصوصیات تغذیه ­ای آن ­ها

جدول جامع علوفه تیره گندمیان و خصوصیات تغذیه ­ای آن­ ها


عوامل مؤثر بر ارزش غذایی علوفه

انواع کاه و فرآورده ­های جانبی گیاهان دانه ­ای

بررسی علوفه ­ها ازنظر میزان ویتامین

مقایسه ترکیبات تشکیل دهنده کلستروم و شیر گاو

انواع سیلو

مسیر تخمیر در سیلو­ها

عوارض پائین بودن pH آب مصرفی در گاوداری ­ها

جدول جامع ترکیبات ضدعفونی کننده و خصوصیات آن­ ها

جدول جامع بیماری ­های مرتبط با تغذیه در دام

انواع نژاد و خصوصیات آن­ ها

پاتولوژی

پاتولوژی (آسیب شناسی)

این بخش از کتاب پوشش دهنده ۲ درس از دروس علوم پایه دامپزشکی است که در مجموع ۸ واحد درسی محسوب میشود:

  • پاتولوژی (آسیب شناسی) عمومی

  • پاتولوژی (آسیب شناسی) اختصاصی

برخی از نکات و درسنامه‌های بررسی شده در کتاب راهنمای جامع علوم پایه دکترای دامپزشکی:

التهاب و انواع آن

چهره­ های سلولی غالب در آماس­ های حاد و مزمن

مولکول های چسبان

تعاریف ایکوزانوئید، پروستاگلاندین، ترومبوکسان و لوکوترین

انواع ایکوزانوئیدها و اثرات آن­ ها

نقش TNF و IL-1

التیام با قصد اولیه و ثانویه

جدول جامع بررسی نکروز و آپوپتوز و تفاوت­ های آن­ ها

انواع قانقاریا، نواحی مستعد، عوامل مسبب و مکانیسم اثر آن

نکروز میعانی

نکروز پنیری

انواع کلسیفیکیشن

عوامل ایجادکننده کلسیفیکیشن متاستاتیک

انعقاد خون و ترومبوز

مثلث تریاد ویرشو

عوامل مؤثر در ایجاد ترومبوز

تفاوت­ های ترومبوزهای سرخرگی و سیاهرگی

فاکتورهای ضد انعقادی

اختلال انعقادی منتشر

جدول بررسی تفاوت­ های تومور خوش­خیم و بدخیم

تعاریف تراتوم، هامارتوم، تراتوژن و آنژیوم

جدول جامع راهنمای نام گذاری تومورها برحسب منشأ بافتی

انواع پاسخ­ های تطبیقی سلول

تفاوت­ های هایپرپلازی، هایپرتروفی، متاپلازی و آتروفی

سلول و آسیب سلولی

طبقه­ بندی سلول ­ها بر اساس قدرت میتوز و جبران پذیری

دلایل پدید آمدن ایسکمی ریپرفیوژن


رادیکال ­های آزاد

برخی از محل ­های تولید رادیکال آزاد و فرآیند تولید آن

شوک سپتیک

جدول جامع انواع رنگدانه­ های دارای منشأ داخلی و خارجی

ملانوز کاذب و ملانوز

جداول جامع طبقه ­بندی انواع پنومونی­ ها و نکات مهم آن­ ها
بیماری خرناس و علل بروز آن

آدنوماتوزیس

جراحات پوستی در بیماری مشمشه

جدول جامع انواع آتلکتازی و توضیحات آن

مروری بر مسیر جریان خون

انواع ناهنجاری­ های مادرزادی کلیه

پیلونفریت و عوامل ایجاد آن

گلومرونفریت و فرم­ های آن

علت بروز گلومرونفریت شیمیایی در حیوانات مختلف

عوامل ایجادکننده ATN

بروز ATN از طریق ایسکمی و علل وقوع آن

هیدرونفروز

بررسی اصطلاحات رایج در بخش پاتولوژی اعصاب

آنسفالیت ائوزینوفیلی

بیماری­ های کشنده ویروسی و علائم پاتولوژیک آن­ها

بیماری­ های FMD, BVD,MCF, Rinderpest و علائم پاتولوژیک آن

جراحات حاصل از اکتینومایکوز و اکتینوباسیلوز

هاپوپلازی مینای دندان و بیماری ­های مسبب آن

مروری بر بافت شناسی دندان

نکروز پاپیلاری و عوامل ایجادکننده آن

علائم سیروز کبدی

بیماری مدی